HDMI 2.0

ru-connected-logo

De eerste versie van het HDMI systeem zag het levenslicht in 2003. Daarna zijn er nog veel nieuwe versies geïntroduceerd, te weten de versies 1.1, 1.2, 1.3, 1.4, 1.4a, 2.0 en 2.0a. in het jaar 2016 is versie 2.1 op de markt gekomen. Uiteraard verschillen deze versies van elkaar qua functies die ze in zich hebben maar niet voor iedere versie heb je nieuwe kabels nodig om je apparatuur aan elkaar te verbinden aan zo te kunnen genieten van alle nieuwe snufjes. Vaak is een upgrade al voldoende om ook van de nieuwste functies gebruik te kunnen maken. We vertellen je graag iets meer over HDMI 2.0.

Duidelijker beeld en geluid
HDMI wordt gebruikt voor de verbinding tussen een scherm enerzijds en een video- of audioapparaat anderzijds. Je kunt een koppeling maken en bijvoorbeeld het geluid van de televisie door laten komen via de luidsprekers van je home cinema set. Wat natuurlijk een veel beter en duidelijker geluid oplevert dan wanneer je het alleen via de speakers van de televisie zelf door de kamer heen laat klinken.

HDMI 2.0
In 2013 werd de versie HDMI 2.0 op de markt gebracht. Met deze versie is het mogelijk om 4K videobeelden met een hogere frame rate door te sturen. Dit wil zeggen dat de snelheid waarmee de achtereenvolgende beelden op een scherm worden doorgegeven zonder haperingen of storingen doorkomen, zodat je dus een scherper en helderder beeld krijgt.

Games en doorvoersnelheid HDMI 2.0
Wanneer je graag games speelt op de computer of televisie, dan is HDMI 2.0 een aanzienlijke verbetering. De snelheid waarmee de beelden elkaar opvolgen is vele malen hoger dan bij de voorgaande HDMI versie. De maximale doorvoersnelheid is verhoogd naar 19Gbit/s. De nieuwste televisies worden standaard uitgevoerd met de HDMI 2.0 versie en je krijgt zo eenzelfde soort kwaliteit van beeld als dat wat je in de bioscoop hebt. Zodat je thuis lekker op de bank kunt genieten van de nieuwste films in de beste kwaliteit.

Verbetering beeld én geluid
Mocht je nu denken dat de HDMI 2.0 versie alleen maar verbeteringen heeft op het gebied van het beeld? Dat is niet het geval, want ook aan het geluid is gedacht. Met deze versie kunnen er maximaal 32 audiokanalen doorgestuurd worden en de lip-sync functie is bij deze versie automatisch ingeschakeld. Dit houdt in dat het geluid perfect gelijk loopt met de lippen van de mensen. Waar dit eerder nog wel eens niet het geval bleek te zijn en dat is niet prettig kijken.

Upgrade of een nieuwe kabel?
Voor deze versie van HDMI was het in eerste instantie niet geheel duidelijk of je er nieuwe kabels voor aan diende te schaffen om te kunnen profiteren van alle nieuwe functies of dat je zelfs de aanschaf van een nieuwe televisie of beeldscherm diende te overwegen. Inmiddels is duidelijk dat je ook met de oudere kabels (vanaf versie HDMI 1.4) vooruit kunt. In de meeste gevallen kun je een update van het systeem uitvoeren om daarna gebruik te kunnen maken van de extra functies die versie 2.0 met zich meebrengt. De HDMI aansluiting is sowieso niet veranderd, daarvoor hoef je ook geen nieuwe kabel aan te schaffen. Je krijgt door een upgrade van het systeem alleen meer functies, die met deze versie door middel van één enkele kabel beschikbaar zijn.