Handelen in Bitcoins online

Kopen en verkopen van bitcoins kan ook via een bitcoin ruilbeurs, een zogenaamde exchange. Een exchange is een platform welke kopers en verkopers aan elkaar koppelt. Je kan dus bitcoins kopen van, of verkopen aan, andere gebruikers. In tegenstelling tot een wisselkantoor koopt of verkoopt de exchange zelf geen bitcoins, ze zijn alleen een platform. Voor het gebruik van het platform betaal je wel transactiekosten, deze verschillen per exchange.

Het voordeel van handelen via een exchange is dat de kosten lager liggen dan bij een wisselkantoor. Het nadeel is dat het omslachtiger is en enig technisch inzicht vergt. Een ander “nadeel” is dat een gemiddelde exchange meer van je wil weten dan een bitcoin wisselkantoor. Je moet jezelf dus vaak identificeren door bijvoorbeeld het uploaden van een paspoort of rijbewijs. Een gemiddeld wisselkantoor heeft vaak genoeg aan het overmaken van een controlebedrag.

Toch zou ik persoonlijk altijd voor Bitvavo kiezen. Het platform is beveiligd met een modern beveiligingssysteem: twee-factor authenticatie, SMS bevestigingen, e-mailbevestigingen en apparaatbeheer. De tegoeden van Bitvavo-gebruikers worden verder ondergebracht bij een onafhankelijke stichting genaamd Stichting Bitvavo Payments.

Het merendeel van de digitale valuta wordt bewaard op zogenaamde “cold wallets”. Dit zijn wallets die offline worden beheerd op apparaten die zijn afgesloten van het internet, waardoor ze niet gehackt kunnen worden.

Ook niet onbelangrijk is het feit dat de exchange gevestigd is in Nederland. Op alle handelingen is dus Nederlands recht van toepassing. Wel zo fijn als je het over grotere bedragen hebt. Handelen in Bitcoins doe je hier: https://bitvavo.com/bitcoin