Voor iedereen het perfecte rooster

roosters-maken

Voor elk beroep is het van toepassing. Een rooster maken. Je personeel wil je op een goede manier ingepland hebben. Maar hoe zorg jij ervoor dat je team op een goede manier functioneert? Welke collega’s versterken elkaar juist en welke collega’s halen het bloed onder elkaars nagels vandaan of leiden elkaar teveel af, omdat ze het juist té gezellig hebben? Allemaal factoren waar je rekening mee moet houden tijdens het maken van een personeelsrooster. Jouw functie is om de roosters te maken op een eerlijke manier. Op het contract staat vaak hoeveel uur iemand wilt werken en welke dagen of diensten.

Alles heeft zo z’n voor en nadelen

De risico’s die zelfroosteren met zich mee brengen zijn onder andere dat je personeel het persoonlijk kan opvatten als je een rooster maakt waar ze het niet helemaal mee eens zijn. Bijvoorbeeld als je twee collega’s die goed bevriend uit elkaar haalt, omdat het hun werkprestaties verminderd. Maar het kan ook zijn dat je een collega ingepland hebt, omdat je deze echt nodig bent, maar dat deze vrij heeft gevraagd, maar geen vrij kan krijgen. In die situaties kan het lastig zijn om op een professionele manier te blijven handelen. Je bedoelt het immers niet persoonlijk.

Het is ook maar een functie

Als jij de roosters maakt voor het personeel, heb jij als het ware de touwtjes in handen. Jij bepaald mede wie wanneer komt werken en welke dagen die persoon werkt. Echter moet jij dit wel op een professionele manier doen. Dit kan een heel gepuzzel zijn. Welke momenten is het druk en heb je meer personeel nodig? Of wanneer is het vaak rustig en hoeft er niet zoveel personeel te zijn? En werkt je personeel een hele dag, een halve dag of wisselend? Allemaal dingen om rekening mee te houden.