Verandermanagement wat houdt het in?

Verandermanagement staat voor het omgooien of veranderen van de manier van werken vinnen een bedrijf met als doel het behalen van betere resultaten. Door een verandermanagement wordt de structuur of werkwijze aangepast. Een voorbeeld is dat mensen zich fijner voelen om bij het bedrijf te werken of het teamverband is beter afgestemd dan eerst. Wat je ook ziet is dat meer mensen aanwezig zullen zijn. Deze voorbeelden zijn essentieel voor het goed functioneren van een bedrijf. Er zijn meerdere redenen tot een verandermanagement. Als een bedrijf zijn gewenste resultaten niet behaalt kunnen zij voor een verandermanagement kiezen. Na een fusie zou het beter moeten lopen, als dit het omgekeerde is en nog steeds hetzelfde functioneert als 3 jaar geleden is er iets mis. Een belangrijke reden tot verandermanagement is dat de ervaring van het personeel toeneemt maar, ze nog steeds tegen dezelfde problemen aanlopen.

Opties


Veranderingsmanagement heeft in totaal 3 soorten manieren van aanpak. De eerste is Sociotechniek. Dit wordt gebruikt om de werknemers beter te laten functioneren. Er komen aanpassing bij de werkprocessen van de werknemers. Als voorbeeld kun taken, opnieuw worden verdeeld of worden geschrapt. Business process engineering is de volgende manier tot een reorganisatie. Dit is een een diep ingrijpende manier om het bedrijf te herstructureren. Het is vooral gericht op het wijzigen van organisatiecultuur. Ook proberen ze de managementstijl heftig te veranderen. De laatste optie is Lean productie, de bedoeling is het de productie van goederen of diensten van het bedrijf efficiënter te maken. De bedoeling is dat er meer waarde wordt gecreëerd voor de klant. 

Aanpak 


Bij de besproken opties zijn er meerder soorten aanpakken tot verandering. Hier zijn er sprake van 2 soorten, spontaan en gepland veranderen. Bij gepland zijn weer 2 manieren, deze heten een ontwerpmodel en ontwikkelmodel. Bij een ontwerpmodel wordt er gekeken wat moet worden aangepast, dit gaat gepaard met de controlebehoeften van het bedrijf. Een Ontwerpmodel gaat van de vindrijkheid en flexibiliteit van de onderneming uit. Ook wordt er een einddoel gesteld voor het bedrijf. Daarnaast zijn vertrouwen, vrijheid en verantwoordelijkheid centraal gesteld bij het ontwikkelmodel. Door de mensen die deze verandermanagement ondernemen worden de procedures of werkinstructies bepaald. Er zijn duidelijke verschillen tussen gepland en spontaan. Bij Spontaan is niet gepland, bij deze manier van veranderingsmanagement worden theorieën aangepast als chaostheorie en complexiteitsdenken.