Een goede receptioniste is flexibel en discreet

Als receptioniste ben je vaak het eerste aanspreekpunt bij klantencontact via de telefoon of persoonlijk. Je hebt dus een grote verantwoordelijkheid een goede indruk achter te laten bij de mensen die jouw bedrijf contacteren. Je zal te maken krijgen met vriendelijke en onvriendelijke mensen en moet leren hoe hier mee om te gaan. Ook zal je een aantal administratieve taken verrichten zoals het bijhouden van de agenda en het maken van afspraken. Je komt in contact met een groot aantal verschillende collega’s en bezoekers waardoor de baan nooit saai is. En banen zijn er voldoende beschikbaar. Wil je deze functie bekleden, dan volg je een opleiding receptioniste.

 

De opleiding zelf

Als je receptioniste wilt worden, doe je eerst 6 maanden een opleiding. Hier leer je over de kantoorpraktijk, MS Office en andere computervaardigheden, baliewerk en communicatie. Hierna kan je eventueel de opleiding administratief medewerker volgen in 3 in plaats van 6 maanden, maar dit is niet verplicht. Met het diploma receptioniste kan je meteen aan de slag.

 

De baan en de mogelijkheden

Als je de opleiding receptioniste voltooid hebt, kan je beginnen met solliciteren en aan de slag. Eerst zal er een inwerktijd zijn omdat je te maken zal krijgen met vele verschillende situaties, en daarna sta je er alleen voor. Als gezicht van het bedrijf krijg je te maken met collega’s van alle afdelingen zodat je een perfect beeld krijgt van de opbouw van het bedrijf. Je leert wie je wanneer moet contacteren, hoe met boze klanten om te gaan en succesvol te plannen. Je communicatie skills moeten uitmuntend zijn en je moet jezelf altijd van je beste kant laten zien.

 

Carrièremogelijkheden

Als receptioniste moet je dus van alle markten thuis zijn en hierdoor bouw je niet alleen veel vaardigheden op, maar ook contacten binnen het bedrijfsleven. Hierdoor groeien veel receptionistes door naar andere afdelingen waar die skills verder ontwikkeld kunnen worden. Een opleiding receptioniste is dus een goede investering in de toekomst.