Hoe Gaat een Deeltijdopleiding In Zijn Werk?

Heb jij ook zo’n moeite te bepalen wat je later wilt worden? Je moet misschien kiezen tussen (nog) een opleiding en aan het werk gaan. Of misschien heb je al een baan maar wil je je graag omscholen of verder scholen. In meerdere gevallen kan dan een deeltijdopleiding of weekendopleiding een hele goede optie zijn. Je kunt zo’n opleiding bij NHBO of andere deeltijdopleiding volgen. Maar wat houdt zo’n soort opleiding nou precies in? Zullen ze je wel een volwaardig diploma verschaffen? Is het wel te combineren met werk en een gezin? En wat zijn de voordelen van zo’n deeltijdopleiding nou precies? Daar willen we je graag iets meer over vertellen. Misschien kunnen we je wel motiveren opnieuw aan een opleiding van jouw keuze te beginnen.

Wat Is een Deeltijdopleiding
Een deeltijdopleiding is een opleiding die je, zoals de naam al zegt, in delen volgt. Je volgt dezelfde opleiding als anderen maar spreidt deze uit over meerdere jaren. Je doet er dus vaak (maar niet altijd) wel iets langer over dan andere mensen die dezelfde opleiding maar dan voltijd volgen. Omdat de opleiding deeltijd is volg je al de lessen op één dag zodat je de rest van de week kunt werken. Dit kan gewoon één werkdag zijn, maar soms zijn de vakken ook ’s avonds of zelfs in het weekend te volgen. Soms, maar niet altijd, wordt er verwacht dat je een aantal uur per week werkzaam bent in een werkveld dat bij de opleiding past.

Is Het Diploma Volwaardig?
De meeste deeltijdopleidingen verwachten ook wel dat je stage loopt. Je hebt dus ook niet, zoals veel mensen denken, een gebrek aan ervaring. Sterker nog: een deeltijd opleiding kan vaak gedaan worden juist omdat er een deel in de praktijk wordt geleerd. Veel deeltijd opleidingen gaan er namelijk vanuit dat je opdrachten kunt uitvoeren op de werkvloer omdat je al voor een bepaald aantal uit per week in een relevant werkveld bezig bent. Aan het eind zul je dus een volledige opleiding hebben en zal je hetzelfde diploma ontvangen als de mensen die de opleiding voltijd hebben voltooid.

Is Een Deeltijdopleiding Goed Te Combineren?
Een deeltijdopleiding is juist goed te combineren met andere bezigheden omdat je voor een groot deel je eigen tijd kunt indelen. Een keer per week moet je naar school of naar een universiteit, maar de rest van de week ben je vrij om te plannen wanneer je werkt en andere activiteiten hebt. Als je dus al een baan hebt maar hogerop wilt komen kun je dus prima een opleiding volgen om die promotie of hogere functie in de wacht te slepen. Ook met een gezin is het prima te combineren omdat je veel thuis zult kunnen doen.

De Voordelen Van een Deeltijdopleiding?
Veel van de voordelen van een deeltijdopleiding zijn al genoemd. Zo kun je grotendeels je eigen tijd indelen zonder dat je iedere dag in de collegebanken hoeft te zitten. Ook kun je er makkelijk bij werken (wordt dit soms zelfs gevraagd) waardoor werken en een studie gemakkelijk samen kan gaan. Op die manier kun je toch nog studeren, ook als je iedere maand rond moet zien te komen.